'Mijn' tuinen

Mijn eigen tuin

Veel fruit en rozen. De twee rozen staan er nu bijna 10 jaar. De kiftsgate (boven bankje) is een rambler: hij klimt graag in bomen. Ik heb hem als een soort afdakje laten groeien waardoor we in de schaduw zitten van de roos. De roze roos is een gewone klimroos, die veel kleiner blijft maar wel vanaf juni tot de herfst rozen draagt.

De perenboom is een laagstam zodat de buren er geen last van hebben. Het boompje zorgt ervoor dat je achterin lekker beschut in een hoekje zit. Rondom de openslaande tuindeuren groeien kiwi en druif in elkaar, waardoor je vanuit binnen het blad ziet bewegen.

 


2016 en 2019

Arjan's tuin

De voortuin was helemaal betegeld en de perenboom net overleden. Gras er in, vaste bloeiende planten er in, behoud van de forsythia én een krentenboom tegen de inkijk en vóór de seizoensbeleving en vogeltjes. Op de stronk van de oude perenboom maakten we een vogelhuisje.

Ajan's tuin

Tessa's tuin

Een omvangrijke diepe tuin, door een golvend pad ontstaan verschillende hoekjes in de tuin. Veel fruitbomen hebben we verplant en de meeste hebben het overleefd. In de voortuin is de walnoot bepalend. Die staat nog steeds centraal, maar nu is er ruimte voor speelgazon en zandbak, waar voorheen de rozen overheerste. Ook in de winter oogt de tuin nu zonnig door het gras.

Tessa's voortuin

Anneloes' tuin

Zevenblad en allerlei andere plantjes waaien haar tuin in en alles groeit als kool. We hebben de blauwe regen de ruimte gegeven, de wingerd verwijderd, de klimhortensia overleefde de verplanting helaas niet, maar dat was te verwachtte in het voorjaar. Door wat kleine boompjes en struiken te planten ontstaan meer zitplekken én het hele jaar zijn er bloemen. Ook de nieuwe planten krijgen ongekende hoogtes in haar tuin, dus we blijven zoeken naar opties. Volgens mij is ze de tuin wel veel leuker gaan vinden :-)

Anneloes' tuin net na aanleg

Marcel's tuin

de kinderen zijn nu groter, dus het grote gazon met speelbuis mag wel eens wat meer beplanting krijgen. Ook zou het fijn zijn als ze wat meer van het water konden genieten. In het ontwerp is het groen dichter naar het terras gehaald, ook zijn er midden in de tuin tegen de woning aan meer hogere lagen aangebracht zodat je de tuin niet direct overziet. Bij het water is een verlaagde flonder met acacia palen ontworpen zodat je uit de wind, bij het water kunt zitten. De stapstenen maken ook dat je eerder achterin de tuin gaat zitten.

Wietske's tuin

Enorme tegels, een onsamenhangende beplanting, een olijfboom en een prachtige blauwe regen waren het uitgangspunt. Ik maakte drie schetsen: 1 waarbij de grote tegels meer een terras midden in de tuin vormden, 1 zonder tegels, maar met halfverharding: een organische tuin bij een strak vormgegeven woning kan prima en een derde waarbij vooral alle landen waarin zij hebben gewoond naar voren kwamen. Klimplanten bij de gevel trekken de tuin de woning in.

Wietske en José hebben in half Europa gewoond. Planten die een link hebben naar die landen heb ik een plekje gegeven in hun tuin. Hun drie meiden wilden bovendien in de tuin kunnen spelen: een rekstok boven een stukje gras en veel rondingen in de (kleine) tuin maken spelen spannender! Ook al is het maar een klein tuintje: doordat de grote zwarte tegels direct tegen het huis aan zijn vervangen door zachtgele bestrating meer midden in de tuin, kun je nu in de schaduw zitten en komt het groen meer het huis binnen.

Andrea's tuin

De oude kers was nagenoeg dood. Deze boom 'droeg' de tuin.De verdeling van borders en gazon klopte prima, alleen stond de kers eigenlijk op een plek waar je lekker in de schaduw kon zitten. En Andres was toe aan iets nieuws qua beplanting. Een beplantingsplan met bontgekleurde bloemen en bloeiende grassen, aangevuld met enkele struikvormers en een nieuwe kers op een centrale plek werden het plan.

Heleen's tuin

Een tuin aan een slootje, met veel terrassen, waar weinig gebruik van werd gemaakt én eigenlijk geen leuke plek om aan het water te zitten. Met bestaande keien omzoomde we het terras achter, waardoor de scheiding terras, beplanting scherper werd, het ziet er opgeruimder uit en de inhoud van de border blijft op zijn plek. Een verlaagde houte flonder achter in de tuin zorgt voor contact met het water.