Het groene gras van de buren

Stel je je eens voor dat al onze kruispunten er uit zouden zien als grasvelden. Ik denk dat dat kan. Op het parkeerterrein van VAART software aan het Merwedekanaal zag ik grasbetontegels als parkeerondergrond! Van een afstandje leek het net een grasveld waar deze auto geparkeerd stond, dichterbij werd het mooier, hoewel het resultaat met mijn neus er bovenop misschien wat minder was. Maar het gras van de buren is dan ook altijd groener:-)

Vergroen de kruispunten met gras
Grasbetontegels zijn voor veel mensen iets van vroeger: ze liggen veel op minder vaak gebruikte landweggetjes en ook werden er vroeger veel open beton schuttingen mee gemaakt. De tegels zorgen voor voldoende verharding van de bovengrond om op te rijden, maar ondertussen geven ze ook ruimte aan groen, waardoor het lijkt alsof het een grasveldje is. Het zou wat zijn als we een paar stenen kruispunten konden voorzien van deze grasbetontegels.

kruising Berkel Hoendiep

De winstpunten

  • vriendelijk gras als uitzicht het hele jaar door
  • meer waterberging, dus minder riooloverlast omdat het regenwater beter de bodem in kan trekken
  • en als het even mee zit gaan auto's ook nog eens langzamer rijden!

Oké nadelen zijn er ook: ja je kunt wel eens wat modder aan je schoenen krijgen als je er over heen loopt, de sneeuw blijft langer liggen, naaldhakken zijn misschien niet helemaal veilig op deze ondergrond. Maar goed, we hoeven ook niet alles vol te leggen met deze tegels... maar stel je eens voor dat onderstaande verhoogde kruising groen zou zijn...

 

Grasbeton van veraf tot dichtbij

 

 


Gerelateerde artikelen:

Onderwerp:

Milieuvriendelijk Gras Water Groen