Druipende lindeboom? Dit is de beste en leukste oplossling!

Fietsend over de Rijnlaan in Utrecht verbaas ik me regelmatig over alle bomen die tussen de stenen staan ingeklemd. Het is best knap dat de bomen überhaupt groeien, maar aan hun kruin kun je zien dat ze het niet heel fijn hebben: maar zelden is de boom mooi rond vertakt en dode takken zijn geen uitzondering. Lindebomen zijn dan ook taaie rakkers.

Gestreste bomen
Als ik bedenk dat de oudste lindebomen al rond 1980 zijn aangeplant, hoe langzaam ze groeien en hoeveel overlast ze geven voor autobezitters doordat ze plakkerig spul laten druipen, is het eigenlijk maar zielig dat ze daar zijn aangeplant in soms nog geen vierkante meter niet bestraatte grond. Die zwarte spikkels op je auto -die er niet af gaan in de autowasstraat- zijn namelijk door luizen afgescheiden honingdauw. Bomen die groeien onder stress zijn vatbaarder voor aantastingen zoals deze luis…

De zaag er in?
Nou dat hoeft ook weer niet: er is een veel leukere oplossing! Je ziet op veel plekken al zelfbeheer van boomspiegels. Fijn voor boom, plant én mens, want een beplante boomspiegel houdt meer water vast, ziet er vrolijker uit én beschermt de boom tegen verdichting van de bodem (minder stress). Alleen mogen die boomspiegels nog best een stukje groter… dus vraag de gemeente om toestemming en laat alle niet functionele bestrating er uithalen. Heb je er zomaar een paar vierkante meter tuin bij 😊. Met meer beplante -open- grond zullen de boomwortels bovendien minder snel de bestrating omhoog duwen.

Tips bij zelfbeheer voor ‘jouw eigen boomspiegeltuin’

  • beschadig de boomwortels niet (oppervlakkig met de hand graven)
  • geen grondophoging rondom de stam van meer dan 5 cm (het stamhout kan niet goed tegen vocht)
  • Let op de hoeveelheid schaduw én relatief droge omstandigheden bij je plantkeuze (zie tips)
  • kies ook een paar plantjes die in de winter groen blijven
  • plant je eigen bollen van uitgebloeide voorjaarsnarcissen en blauwe druifjes (voor volgend voorjaar)
  • maak voor de gemeente zichtbaar dat je aan zelfbeheer doet (anders maaien ze soms alles weg)

 Voor subsidiemogelijkheden en ideeën voor de beplanting vindt je hier een aantal tips.


Gerelateerde artikelen:

Onderwerp:

Groen Boomspiegel Duurzaam Tuintips