Niet elke boom is heilig voor een boomspecialist

Het is grappig dat mensen vaak denken dat boomspecialisten een soort bomenbeschermers zijn. Maar eigenlijk is dat helemaal niet wat we doen. Onze belangrijkste taak is bekijken of een boom veilig is of hoe een boom veilig is te handhaven als de omgeving van de boom verandert. In veel gevallen zijn bomen prima in te passen. Alleen moet het bij twijfel wel altijd de vraag zijn: is het een boom die de moeite waard is om in te passen, of kunnen we de boom beter vervangen door een nieuw exemplaar op een beter ingerichte groeiplaats?

In veel gevallen is dat laatste het geval. Gaat het echter om een bijzondere boomsoort, een boom met sentimentele waarde, écht een oude boom met kans op nog vele jaren of gaan er veel bomen verdwijnen en kunnen enkele oude bomen zorgen voor een mooie overgang naar nieuw aan te planten bomen? Ja dan is het de moeite het bouwplan om deze boom heen te plannen.

Maar er zijn ook bomen die het beeld meer kwaad dan goed doen. Neem onderstaande esdoorn voor de rode kastanjeboom. Het is al een treurig plaatje: allemaal functieloze bestrating rondom een boom in een veel te kleine boomspiegel. Maar dan staat er ook nog eens een kwijnende boom pontificaal vóór een - qua beeld- veel mooiere boom. Ik zou zeggen: zaag de esdoorn om, zorg voor een goede herinrichting van de bodem, waarbij de wortels van de kastanje zorgvuldig worden behandeld en plant een nieuwe boom die over 20 jaar het visitekaartje van het plein kan vormen. Op die manier kan de kastanje profiteren van een rijkere groeiplaats en krijgt de nieuwe boom een goede start. En ondertussen wordt iedereen vrolijker van het straatbeeld.

 


Gerelateerde artikelen:

Onderwerp:

Boomspiegel Groen Duurzaam