Een groen (school)plein maakt het verschil

Mij zoontje gaat naar een fijne kleine basisschool in een grote stad, die mij - qua omvang- doet denken aan mijn dorpsschooltje. Alleen het schoolplein vond ik niet aantrekkelijk. Twee jaar geleden maakte ik daarom een schets voor een groener Maasplein, die goed werd ontvangen door omwonenden, school en gemeente. In februari werd een deel van het plan gerealiseerd. De schoolkinderen plantten plantjes onder de nieuwe leilindes aan onder toeziend oog van de wijkwethouder Linda Voortman <Link naar filmpje RTV Utrecht>. Je ziet het plein iedere week groener worden.

Idee is dat de leilindes voor schaduw zorgen voor de klaslokalen op het zuiden. Het - vooral versteende- schoolplein is een openbaar plein in de wijk en omvat een milieupunt dat vele mensen een doorn in het oog is. In mijn plan heb gekeken welke stukken steen geen functie hebben- voor die punten maakte ik een beplantingsplan zodat er voor insecten wat te vinden is én het water de bodem in kan. Minder mooie onderdelen heb ik zo veel mogelijk proberen te verstoppen én de entrees van het plein maakte ik juist zo mooi mogelijk.

Omwonenden, ouders en kinderen zijn erg enthousiast over het resultaat en tot nu toe slaat alles gelukkig goed aan. We willen dat het plein voelt alsof het van iedereen is en kijken nu hoe we dit vorm gaan geven. En natuurlijk door naar de volgende fases van het plan, waarmee we onder meer een met bomen -in te kleine plantgaten- volgeplante stoep willen omvormen tot groenstrook met slingerpad en een groen gangpad willen maken rondom de ondergrondse containers...

wordt vervolgd...

 Voor:voor aanplant

Na:na aanplant

 


Gerelateerde artikelen:

Onderwerp:

Groen Duurzaam Voor en na Bijen Boomspiegel Water