Plensbuien - wat kun je zelf doen?
Vorige week keek ik uit het zolderraam tijdens de hoosbuien en zag dat mijn dakgoot net niet overstroomde. Ik heb al een groen tuintje met twee grote regentonnen waarmee ik vorige zomer de planten heb weten te redden, maar een hoosbui als dit opvangen gaat een regenton te boven. Nu wist ik toevallig van een vriendin in België, dat daar vaak watertanks worden aangelegd onder gazon. Deze fungeren als waterreservoir en gebruik je voor de tuin, het toilet of de douche. Er zijn zelfs mensen die het filteren en er van drinken.
Dat is leuk, een tank in de tuin onder het gras, maar dan haal je eigenlijk een deel bodem weg, waardoor daar geen vocht meer in kan worden opgeslagen. Dat moet anders kunnen. Ik dacht aan onze kruipruimte van circa 80 cm hoog, die (bijna) altijd droog blijft. Dat leek me een veel logischer plek om water in op te slaan. Tenslotte gaat het om water dat op die plek de bodem in zou gaan als het huis er niet was... Na mijn oproep op LinkdIn wist mijn oud collega Ruben Harskamp raad: Waterzakken van GEP. Dit Vlaamse bedrijf heeft allerlei mooie oplossingen om regenwater te gebruiken.
Ik ga eens uitzoeken of zo'n regentank of -zak onder mijn huis past en wat dat dan kost. Misschien ter vervanging van de regenput? Kraanwater is nu nog spotgoedkoop, maar minder afhankelijk zijn van waterzuiveringsbedrijven geeft wel een goed gevoel.
Dit kun je zelf doen
Is je tuin groen met veel open grond? Dan doe je eigenlijk al aan waterberging. Je zorgt er zo voor dat er bij hoosbuien water de grond in kan. Heb je veel verharding? Bekijk eens of je stukken terras toch nooit gebruikt en maak daar groenvakken (liefst dieper liggend dan je terras). Heb je een verharde parkeerplaats? Maak verharde stroken met groen er omheen. Ziet er veel leuker uit en het maakt parkeren wat uitdagender. Kun je geen tegel missen? Lees dan deze 4 tips en draag toch bij aan waterinfiltratie- en opslag:
- Maak zo veel mogelijk gebruik van kleinere stenen met veel voeg (geen cement uiteraard). Op die manier kan het water via de voegen de grond in. Niet alleen zinvol bij hoosbuien, maar ook de meeste planten en bomen profiteren zo met meer en langer beschikbaar water.
Heb je een hekel aan wieden tussen je tegels? Stuur de plantjes tussen je tegels dan aan en zaai sedum, loopkamille of oregano: veel droogte minnende plantjes doen het prima tussen je tegels en vrolijken je terras op. Worden de bijen ook nog eens blij van! - Laat je bestrating aflopen zodat het water de borders in kan, of misschien heb je zelfs wel ruimte voor een vijvertje?
- Gebruik grindpijlers naast je verharding of of plekken waar vaak water blijft staan: boor een gat en vul dit aan met grind. Dit zorgt er voor dat het water naar diepere bodemlagen wordt afgevoerd.
- Maak een sedumdak of grasdak op je schuur of uitbouw. Zo blijft je woning koel én komt het water rustiger richting riool. Check altijd wel de draagconstructie.
- Plaats een regenton, of plaats er meer. Je hebt best mooie tonnen tegenwoordig, zelfs die van kunststof zijn aardig. Ik vind dit een fijne leverancier. Ook voor vierkante regenpijpen bestaat er een koppelstuk, waarmee je slechts een gaatje hoeft te boren in de bestaande pijp. Houten tonnen zijn natuurlijk het mooist, maar bedenk wel dat deze vaak minder lang meegaan en speciale zorg nodig hebben in de winter.
Succes!
Volg mij
Volg me ook op Facebook of Twitter.