Gebruik het groen dat je al hebt

Afgelopen week hielp ik Tessa en Jeroen met hun eerste tuin. De vorige eigenaar hield erg van vormsnoei, maar daar hebben zij de tijd niet voor. Bovendien wilden ze graag speelgras en bijen- en vlindervriendelijke beplanting. Ze doen graag zo veel mogelijk zelf, maar wilden een beetje hulp daar bij.

De jongvolwassen walnoot namen we als uitgangspunt in de voortuin. Ronde vormen en veel gras maken de voortuin op het zuiden nu een fijne zit- en speelplek. Tessa maakte een stoere zandbak van de oude vijver met Robinia stammen. De vele bloembollen die al in de grond zaten, zorgen meteen voor een vrolijke aankleding.

Voor aanvangNa

In de achtertuin waren alleen smalle looppaden aanwezig tussen de bessenstruiken door. Met ronde, organische vormen maakte ik een plan voor gras, borders, paden en terrassen. Het jaren 30 huis vraagt om een tuin die niet te strak en nieuw oogt. We hebben daarom veel bestaande planten laten staan, of verplant. Ze zullen niet allemaal aanslaan, aangezien we de verplanting niet konden voorbereiden, maar oude struiken en oudere bomen zorgen wel voor een volwassen aanblik van de tuin. De ronde vormen zorgen straks voor heel verschillende zitjes en de nieuwe zakdoekjesboom en gouden regen nemen het zicht op bouwwerken bij de buren weg, evenals de klimplanten aan de andere zijde. De tuin voelt zo meer als een open plek in het bos. Voor de paden en terrassen achter wordt gravier d'or aangebracht. We leggen nu de belangrijkste structuren vast, daarna eerst maar eens in de tuin zitten en bedenken welke planten en hoogtes ze nog willen toevoegen...

Achtertuin voor zonder bestratingAchtertuin contouren

 

 

 


Gerelateerde artikelen:

Onderwerp:

Voor en na hergebruik groen boomspiegel