Hoe koel is jouw tuin?

Een kaart waarop je kunt zien wat jouw bomen, planten en dakbegroeiing en het groen in de straat nu eigenlijk bijdragen aan de verkoeling van de stad. Die is er nu! Gisteren las ik de nieuwsbrief van Nature Today het artikel over effecten van groen op je eigen omgeving.

Verkoelend effect van groen en blauw
Het artikel noemt verschillende kaarten. De kaart die mij het meest aanspreekt is die over het verkoelend effect van groen en blauw (moet je handmatig als kaartlaag selecteren). Deze laat goed zien in welke tuinen meer of minder verharding ligt of bebouwing staat en welke tuinen profiteren van schaduw van -vooral ouder- bomen. Groen in de tuin kan de temperatuur met wel een halve graad verlagen. Dat lijkt misschien weinig, maar denk maar eens aan écht warme dagen: zit je dan liever op het gras, of op je stenen terras?

Rivierenwijk Utrecht
Onze wijk staat bekend als een wijk vol stenen. De kaart laat ook goed zien dat de Rivierenwijk weinig verkoelende plaatsen kent. Ik kon precies de groenstroken terugvinden, het Merwedekanaal met de groenstrook, maar ook het hondenpoepveldje aan de Reitdiepstraat scoort erg hoog! Helaas lijkt de wijk qua kleurensamenstelling meer op de stenen binnenstad dan op de omliggende groenere wijken waar meer parkjes te vinden zijn.

Gevoelstemperatuur is vaak nog lager
Op de kaart verkoelend effect van groen en blauw kaart zie je dat er 'maar' een halve graad koelte winst te behalen is. Lees je een ander artikel uit 2014, waar ze onderzoek hebben gedaan naar het ervaren van verkoeling, dan kan het wel 2,5 graden schelen.

Die buurboom is zo gek nog niet
Wat mij ook opvalt op de kaart in mijn directe woonomgeving is dat een aantal tuinen waar nauwelijks groen in staat soms toch goed koel scoren. Vaak komt dit door bomen op nabij gelegen percelen. Goed te weten dat de bomen van de gemeente of van de buren, behalve vervelende schaduw en veel blaadjes vaak dus ook zorgen voor meer koelte. Iets wat we de komende jaren steeds harder nodig zullen hebben.

Tips bij het lezen van de kaart
Klap de legenda uit: pijltje naar beneden in het vak met de kaartnaam. Groen en blauw betekent namelijk niet bomen en water, maar de kleuren geven de mate van verkoeling weer. Ook de plaatsen in de straat waar bomen staan kun je terugvinden (je kunt rechts in het scherm de satellietkaart selecteren).

Bekijk de basiskaart hier. Voor de kaart 'verkoelend effect van groen en blauw' moet je deze kaartlaag handmatig selecteren. Je kunt ook de satellietfoto aanzetten om je eigen tuin goed te vinden.

 


Gerelateerde artikelen:

Onderwerp:

Groen Tuintips Water