Kat uit mijn tuin

Afgelopen maand viel me op dat ik vooral gevraagd werd naar tips om kattendrollen uit de tuin te weren. Dus tijd voor een artikel. Tuinen en katten zijn gek op elkaar. Fijn voor de kat, minder voor degene die tuiniert.

Waarom komt die kat in mijn tuin?
Katten doen graag hun behoefte in de tuin. Los zand of losse grond is dan ook ideaal voor ze, want ze begraven het graag wel een beetje. En dat is dus ook precies het probleem, want wie tuiniert heeft vaak losse grond! Overigens had ik een buurkat die het liefst midden op het gras zijn behoefte deed... erg vies.

Een paar oplossingen

Tijdelijk gaas
Gaat het om kleine stukjes tuin, zoals geveltuintjes? Dan kun je- totdat de beplanting is dichtgegroeid gaas plaatsen. Misschien niet heel erg mooi, maar wel te betalen en vooral functioneel! Je hoeft niet eens paaltjes te plaatsen en neem je groen gecoat gaas dan zie je het haast niet.haast onzichtbaar gaas geveltuintje

Citroengeur
Ook zijn er verschillende planten waar (de meeste) katten liever met een boog omheen lopen: net als muggen, houden katten namelijk niet van citroengeur! Citroengeranium, citroengras, ooievaarsbek (geranium) en alle andere planten waar citroen bij komt kijken hebben nut!

Rozen
Klimrozen (ramblers zijn ideaal: groeien snel en gemene stekels) zijn ideaal om de bovenkant van de schutting onaantrekkelijk te maken voor katten en andere ongewenste bezoekers. Mijn rozen hadden wel een jaar of 3 nodig voor het gewenste effect, maar in de tussentijd werkte schuin gaas ook aardig ... En bonus: in juni (rozenmaand) is mijn tuin net een sprookje.

De piep
Sinds een aantal jaar zijn er apparaatjes te koop die een piep geven waar katten gek van worden. Het geluidje gaat aan door een bewegingssensor. In veel gevallen wordt echter ook iedereen onder de 40 jaar gek van dit geluid. Dus lieve (schoon)ouders: check even bij jongere familieleden voordat je het apparaat installeert, anders willen de kleinkinderen nooit meer in de tuin spelen.

Inrichting tuin kattenliefhebber
Tot slot kun je natuurlijk de eigenaar van de kat verzoeken zelf voor losse grond of zand in zijn/haar tuin te zorgen, zodat de kat lekker dicht bij huis poept. Wel zo eerlijk. Maar katten zijn ondernemend, je eigen tuin zal vooral ook kattentoilet onvriendelijk moeten worden ingericht: vol met plantjes dus en met zo weinig mogelijk losse grond.

Ben je zwanger? Tuinier dan niet zonder goede tuinhandschoenen, kattenpoep kan een gevaar vormen voor je ongeboren kind.


Gerelateerde artikelen:

Onderwerp:

Tuintips Groen