Red de wereld: verwaarloos je tuin!

Natuurmonumenten roept in PUUR Natuur op om minder gras te maaien, minder te bemesten en de tuin niet meer 'winterklaar' te maken. Aanleiding is de enorme terugloop van insecten. Deze kleine kriebeldiertjes zorgen samen met ons groen voor een leefbare wereld. Letterlijk.

Leuk dat je in de gemeente Utrecht al op diverse plaatsen ziet dat er met maaien van gras rekening wordt gehouden met bloeiende planten en insecten: vaak zie je na een maaironde een deel van het gras nog ongemoeid ongemaaid staan (loop maar langs het Merwedeplantsoen of de Jutphaseweg). Daarin kunnen onze kleine onmisbare insectjes rustig doorgaan met hun dagelijkse bezigheden.

Maar we kunnen zelf nog veel meer doen: laat onkruid tussen de tegels lekker doorgroeien, moet je eens zien wat er gebeurt! En uitgebloeide stengels: kun je gewoon laten staan:-) Bijvoorbeeld bij mijn lieve buurman: alles wat ik probeer te zaaien in mijn tuin komt bij hem op tussen de tegels: bosaardbei, oregano, thijm, schijnpapavers, er begint zelfs een lijsterbes te groeien!

Dus wat we nodig hebben is een mindset:

  • onkruid tussen de tegels is niet erg (als je er tenminste niet je nek over breekt)
  • ongemaaid gras van de gemeente is niet erg (als je gewoon over de paden kunt lopen)
  • uitgebloeide stengels horen bij de natuur, dus we laten ze staan
  • in de winter blad in de tuin laten liggen waar dat kan: dat verrijkt de bodem en geeft beschutting aan jonge plantjes en insecten.

 


Gerelateerde artikelen:

Onderwerp:

Tuintips Vogels Groen Bijen