zevenblad vs. ooievaarsbek

Als één plantje je hele tuin over dreigt te nemen is het tijd voor maatregelen. Om op een natuurlijke manier van zevenblad (tuinmansverdriet, hanenpoot) af te komen, kende ik vooral deze methode: handmatig alle worteltjes verwijderen en de grond een aantal maanden afdekken met ondoorzichtig zeil om het plantje volledig uit te putten. Ik ken hoveniers die weigeren een tuin te onderhouden waarin dit plantje groeit.

Vandaag vond ik bij toeval een artikel van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema uit Drenthe. Zij claimen dat ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum) dit plantje weet te overgroeien. Ook andere tuinbladen onderschrijven dit. Ik ga het eens uitproberen in onze achterom waar zevenblad de kop op heeft gestoken.

Nu was ik zelf al fan van deze geranium, omdat het plantje het haast overal doet, zelfs in een droge geveltuin of  rondom de voet van een boom, maar met deze eigenschap komt dit plantje nog hoger op de lijst favorieten! Let wel op dat je bovengenoemde soort kiest, veel andere ooievaarsbekjes zijn niet zo sterk als deze.

Overigens bestaan er ook liefhebbers van zevenblad: je kunt er heerlijk mee koken en anderen vinden het juist een fijne bodembedekker.

 

 zevenblad met bloemscherm ooievaarsbek in bloei


Gerelateerde artikelen:

Onderwerp:

Duurzaam milieuvriendelijk Tuintips Groen