Zichtbaar groen

Vanmorgen wandelde ik met mijn dochtertje van ons huis naar station Lunetten, door het Beatrixpark, op zoek naar Roomse kamille voor een projectje... Ik verbaasde me weer eens over hoe niet meer gemaaide grasveldjes inmiddels weides zijn geworden. Een simpele pol gras ziet er zó mooi uit in de wind. We liepen ook een stukje door de wijk en daar verbaasde ik mij over al die kale gevels. Het zijn zúlke mooie en slimme plekken om bijvoorbeeld klimrozen te planten. Helemaal als je weinig voortuin hebt is het ideaal: kost je weinig plek, maar je ziet er des te meer van. Toch doen weinig mensen het.

Hoe zou dat nou komen? Ik denk zelf dat mensen huiverig zijn voor groene klimmer, omdat er veel soorten bestaan die aan de gevel hechten of aan je houtwerk. Daar zit niemand op te wachten natuurlijk. De gewone klimop (hedera), wilde wingerd en trompetbloem (campsis) zijn  bijvoorbeeld soorten die ik je afraad tegen de gevel aan. Het kan prima als je regelmatig wilt snoeien, en het kan ook echt hele mooie plaatjes geven, maar praktisch is het niet, zo'n plant die makkelijk een meter groeit in een maand (soms zelfs week) tijd...

Neem dan een druif, kiwi, bosrank (clematis), chocoladeklimmer (bloemen ruiken naar chocolade!), kamperfoelie of een mooie klimroos (voor wie durft een rambler). Blauwe regen is ook prachtig, maar hou hem weg van je regenpijp, want deze geweldenaar kan deze in stukken breken!

Een paar tips voordat je een plant gaat kopen:

  • kijk naar de plek waar je de plant wilt hebben: is het winderig/schaduwrijk/droog/zonnig?
  • hoe hoog mag de plant worden (houd je de plant klein door te snoeien, of mag hij zijn eigen formaat krijgen?)
  • wil je een plant die in de winter groen is?
  • koop een blauwe regen bij voorkeur in bloei, anders kan het jaren duren voordat je bloemen ziet...
  • wil je bloemen en bijen helpen, kies dan voor enkelbloemige bloemen (niet gevuld met nog meer bloemblaadjes)p

 


Gerelateerde artikelen:

Onderwerp:

Geveltuin Duurzaam Tuintips